Raar Saint Remi

Raar Saint Remi

Toen de Romeinen in Meerssen, de poort van het Mergelland, enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg. Na de Romeinse tijd kwamen deze wijngaarden in het bezit van de Karolingers welke een jachtslot in Meerssen bouwden, later een Palts. Zo heeft ook Karel de Grote na de jacht reeds mogen genieten van de wijnen van Meerssen. Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 werd beklonken met een Meerssense wijn.

Feit is dat de eerste vermelding op schrift van Meerssense wijngaarden, dateert uit 968 middels een eerdere inventarislijst bij een akte waarin Koningin Gerberga van Saksen de Heerlijckheid Meerssen schenkt aan de monniken van Saint-Remi uit Reims. Deze Franse monniken stichtten rond 1126 in Meerssen een Proosdij en cultiveerden de wijngaarden volgens Franse maatstaf.

Boven op de Raarberg in het gehucht Raar heeft familie Claessens deze traditie weer nieuw leven ingeblazen en maken er een rode wijn uit de druivenrassen Pinot Noir en Regent. De witte wijnen maken ze samen met collega wijnboer Ralf Baumann in Albig Rheinhessen (D) uit de druivenrassen Chardonnay, Faber, Pinot Blanc, Pinot Gris en Sylvaner.


Klant Wijngoed Raar Saint Remi